Върховният съд на САЩ (SCOTUS) в понеделник възстанови смъртното наказание за жител на Аризона, който бе признат за виновен за убийството на спътника си през 1994 г.заради облог.

Преди една година Този месец искане 2-1 en banc (пълна съдийска колегия) в деветия Окръжен апелативен съд оправда смъртното наказание за Джордж Ръсел Кайер. Двама разследващи съдии в по-голямата си част решиха, че Кайер не се е справил с цената на мощно лидерство и че психологическото му благополучие и проблемите с фиксирането не се разглеждат като заслужаващи порицание.

Днес Върховният съд отмени решението на по-нисш съд и върна на 66-годишния мъж смъртното наказание.

Кайер представи доказателства, че по време на престъплението е имал биполярно разстройство и нелекувана зависимост от алкохол и залози. Както и да е, разумни адвокати биха могли да обсъдят степента, до която тези елементи напълно са го лишили от способността да обича несправедливостта на ръководството си или да го приспособи към закона в часа на убийството”, продължи решението.

“Ние опустошаваме решението на Апелативния съд на Съединените щати за девети район”, обяви доминиращата част. Най-вече бяха главният съдия Робъртс, както и съдиите Томас, Алито, Горсуч, Кавано и Барет. Съдиите Брейър, Сотомайор и Каган не се съгласиха с това.

Престъпление, 1994

Преди 26 години Този месец Кайер, по-добрата му половина Лиза Кестър и спътникът Делбърт Хаас пътуваха от Аризона до Лафлин, Невада, за да направят залог.

Кестър каза, че Хаас е дал пари на кайер, за да направи залог в хазартен клуб. Кайер, любител на залозите, загуби парите. По-късно Кестър превърна кавалера си в полицай.

На път за вкъщи Кайер се въоръжи с огнестрелно оръжие по време на спирка в лагер по I-40 в Кингман, Аризона. След това Кайер се отправи към отдалечен район на окръг Явапай и когато спряха, за да могат двамата мъже да почиват в буйната зона, Кайер застреля Хаас в задната част на главата.

Само няколко минути след бягството, Кайер се върна на мястото на удара, за да вземе ключовете на Хаас, които бяха в него. Хаас не беше мъртъв и Кайер го застреля отново, този път смъртоносно.

Почти 10 дни след това Кестър разказа подробно на полицията за убийството и Кайер беше заловен. През март 1997 г.Той е осъден както за планиране, така и за извършване на престъпления, търговия с откраднато имущество и кражба на оръжие.

Ангажимент Неизвестен

Кайер така и не разбра колко пари е заложил на това, което Хаас му е приписал. Понякога обаче дори най-малките задължения завършват с убийство.

Наскоро 70-годишният Робърт Пулвърмахер призна, че е убил човек през януари 2019 г.поради задължението да заложи само $ 100. Той рани въпросния човек, Харолд Джонсън, няколко пъти, като си спомни, че два пъти зад врата.

– Няма обяснение, че това се е случило – призна Пулвермахер в съда. – Нямаше никакъв разумен смисъл. Натъжен съм.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *