От 1873 г. системата за оценяване на бадминтон е далеч от своя произход. Нова система за точкуване за бадминтон замени много правила. Как работи бадминтон точкуването?

Какво представлява точковата система за бадминтон?

Независимо дали играят мачове на сингъл или на двойки, и трите са най-добрите. Мачът се печели от страната, която отбелязва 21 точки повече от противника си. Всеки сервис носи на отбора точка.

Всеки сервис се дава на печелившата страна. Ако резултатът е 20-20, едната страна трябва да спечели с поне две точки. Отборът, отбелязал първи 30-та точка, ще спечели играта, ако резултатът е 29-всички.

Какъв е оригиналният метод за точкуване в бадминтон?

Система за точкуване: Една игра на бадминтон се състои от три игри с 21 точки. Всеки път, когато услуга бъде завършена, играч печели точка. След това се добавя към резултата за тази страна, което определя кой печели ралито. При 20 печелившата страна с най-висок резултат от 2 точки печели играта. Ралито се печели от страната, която отбелязва 30-ия най-много точки при 29 точки. Печелившата страна може да сервира първа в следващата игра.
Интервали и промени в краищата: Играчите имат почивка от 60 секунди, когато всяка от страните е отбелязала 11 точки. Между всяка игра е разрешена пауза от 2 минути. Ако водещият отбор вкара 11 точки, смяната на играча приключва.
Сингъл: Сървърът ще сервира от десния корт, ако резултатът на сървъра е равен на 0-0 в началото на играта. Ако резултатът на сървъра надвишава 0, сървърът ще сервира от левия корт.
Ако сървърът спечели рали, сървърът получава точката и може да сервира отново от алтернативния корт. Ако получаващият спечели рали, получава точка.

Той е новият сървър и сервира според резултата четно-нечетно. Ако отбележи равни точки, той сервира или от десния, или от левия сервизен корт.

Двойки: Сървърът сервира от правилното поле за сервиране, когато резултатът е равен или по-голям от 0-0 в началото на играта. Сървърът сервира от левия корт, ако резултатът не е равен.
Ако приемащата страна спечели надиграване, получаващият отбор отбелязва точка, за да стане новата сервираща страна. Играчите могат да сменят полетата си за сервиране само след като тяхната страна сервира.

Грешки: Всеки играч, който направи грешка в сервизното поле, ще бъде коригиран, след като грешката бъде открита. Резултатът определя реда на сервиране при двойки. Това означава, че отчитащата страна може да смени кортовете, когато е отбелязана точка. Във всички останали случаи играчите трябва да останат в същото поле за сервиране, където са започнали разиграването.

Как да спечелите точка?

Точка се присъжда, ако воланът се приземи на противниковия корт в неговата половина, включително линиите. Ако удар пресече границата на игрището на опонента или воланът мине през/под мрежата, може да се даде точка на противника. Това може да се случи и ако играч удари два пъти совалката с ракетата си.

Преди да изиграят удар, играчите трябва да изчакат тяхната совалка да пресече мрежата. Най-добре е да не докосвате мрежата с ракетите или други части на тялото си. Може да доведе до точка и противникът трябва да подаде совалката.

Как се сервира в бадминтон

Совалката трябва да бъде избутана диагонално в полето на противника. Не трябва да е по-високо от талията им. И двамата играчи трябва да изпълнят сервиса.

Единични сервират от дясната страна на корта. Сървърът ще продължи да обслужва тази страна, докато спечели равни точки. Играч все още може да сервира от лявата страна, ако има нечетни точки. Докато печелят точките, всеки играч сервира.

Двойките се сервират от дясната страна. Сървърът сервира следващия човек и продължава да сервира, докато точката бъде спечелена. Ако приемащата страна спечели точка, тя поема подаването. Играч, който първоначално не сервира за един отбор, сега трябва да спечели точка.

Как се разви системата за точкуване с времето?

1. 2002 система за точкуване

Международната федерация по бадминтон (BWF) беше недоволна от продължителността на играта през 2002 г. Те решиха да изпробват нова система за точкуване, за да увеличат популярността на спорта. Новата система за точкуване въведе седем точки в играта и пет най-добри игри.

Резултатът ще достигне шест точки. След това победител е играчът, достигнал най-бързо осма точка. По-късно експериментът е изоставен и заменен с традиционна система за точкуване.

2. Системи за точкуване 2005-2006:

Играчът трябва да приеме точкуване за събирателни точки, за да се класира за традиционната система за точкуване. При игрите на сингъл жените и мъжете можеха да играят с 21 точки повече. Сервирането и защитата бяха малко по-трудни в старата система, особено в професионалните бадминтон лиги.

През август 2006 г. резултатът е ограничен до 30 точки. Това включваше правилото за златната точка 29-всички, което BWF по-късно възприе.

3. Система за точкуване за 2014 г

Системата за точкуване беше преразгледана през 2014 г. Продължителността на мачовете се увеличи значително от 2006 г. насам. По това време се разглеждаха много системи. Най-накрая беше решено да се използва система най-добър от пет за отбелязване на 11 точки. Конкретни турнири приеха новата система за точкуване от 1 ноември 2014 г.

Последни мисли

Лесно е да забравите от коя страна сте обслужвали/получавали. Тогава как работи точкуването в бадминтона? Всяка игра е с дължина 21 точки. Ралито се печели от страната, която отбеляза най-много точки от 29 точки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *