Играта започва с хвърляне на монета. Един участник обявява „Глава“ или „Опашка“, след като реферът хвърли монетата. Играчът или отборът, който спечели хвърлянето, може да избере от коя страна на корта искат да играят и дали желаят да сервират или получават първи. Ако играч реши предпочитаната от него страна на игрището, противниковият играч или отбор има възможност да направи или да получи първи и обратно.

Първоначалният сервис се прави от дясното поле за подаване, което се прави по диагонал. Сървърът трябва да удари подмишницата си, докато совалката е на 1,15 м. Сървърът не трябва да пресича никакви линии и да сервира от правилния корт за обслужване. Совалката трябва да се изпълни отново, ако докосне мрежата и не я пресече след услугата. Ако подаващият направи грешка по време на сервиране, на опонента се дава шанс да сервира.

граница

Получаващият играч получава совалката от правилното поле за обслужване диагонално срещу корта на подаващия и го връща, за да започне надиграването. След връщане на сервиса, играчите са свободни да се разхождат из корта си.

Когато играч стреля по совалката извън границите на игрището или пропусне да я върне от своята страна на игрището, противникът получава точка и надиграването приключва.

Играчите разменят края след игра, а победата на играчите завършва в решаващ мач, когато един играч или двойка вкара 8 (мъже) или 6 (жени) точки.

Насоки за обслужване на необвързани

Сървърът редува сервиране от дясната и от лявата страна на корта за обслужване. Когато услугата е загубена, на противника се разрешава да играе.

Ако играчите не са отбелязали нито една точка или имат четен брой проблеми, те сервират от дясната страна на корта за сервис към дясната страна на противника.

Ако играчите имат нечетен брой точки, те ще сервират от лявата страна на игрището към лявата страна на противника.

Насоки за сервиране на двойки

Всеки играч от всеки отбор има два шанса да сервира. Членовете на екипа се редуват да сервират. Противниковият отбор получава възможност да направи след пропускане на два сервиса и те започват от дясната страна на корта.

В началото на играта сервиращият отбор има само един шанс да сервира.

При двойки двойката, която служи в предходното надбягване и сега е на приемащата страна, не сменя страните. Когато играч спечели рали и работи, той сменя страните.

Ако играчите не са отбелязали нито една точка или имат четен брой проблеми, те сервират от дясната страна на корта за сервис към дясната страна на противника.

Ако играчите имат нечетен брой точки, те ще сервират от лявата страна на игрището към лявата страна на противника.

Точкуване

Когато обслужващият отбор спечели надбягване, към техния резултат се добавя точка и играчът/отборът сервира следващото надбягване.

Когато приемащият отбор спечели надбягване, той получава точка и обслужва следващото надбягване.

Когато играч или отбор допусне грешка или совалката падне на полето на противника, надиграването приключва.

По време на рали най-типичните грешки са:

Не се сблъсква със совалката, преди да кацне в границите.

Совалката е изтръгната от въздуха и се заби в мрежата.

Совалката не може да се издигне над мрежата.

Совалката каца точно извън периметъра на игрището (ако совалката кацне на линия, тя е вътре, но ако играч стъпи на въже, докато сервира или приема, той е аут)

Контакт с мрежата от тялото на играча или ракетата.

След това същият играч удря совалката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *