В рамките на кортовете услугата се предоставя диагонално. По време на услугата подаващият и приемникът трябва да стоят странично един срещу друг, без да докосват границите на игрището за бадминтон. Точката, в която на ракетата е разрешено да се докосне до совалката по време на услугата, трябва да бъде под кръста на подаващия. Началото на услугата ще бъде първоначалното движение напред на ракетата на сървъра, след като играчите са готови. Сървърът не трябва да обслужва получателя, докато не е готов. Въпреки това, ако се направи опит за връщане на услугата, получателят ще се счита за готов.

Рали

Ралито започва със сервиране и често продължава с удари, изиграни между противоположните страни, докато се отбележи точка.

3 (игри) x 21 е точковата система за бадминтон (точки)
Системата за оценяване 3 (набори) x 21 (точки) беше използвана за първи път на професионални събития през декември 2005 г. и в момента е официалната система за точкуване.

Въпреки официалните промени в правилата, някои играчи за отдих (особено тези, които играят бадминтон дълго време) продължават да използват класическата система за точкуване. Най-доброто от трите изиграни игри до 15 точки за мъже и 11 точки за жени определят победителя.

Според официалния регламент на турнира, мачът по бадминтон вече се състои от три игри и най-добрият от тримата победители ще бъде обявен за победител.

Първият човек или отбор печели игра, за да спечели 21 точки.

Играчът или отборът, който спечели ралито, получава точка.

Когато една игра достигне равенство 20-20, играчите могат да спечелят сета само като спечелят 2 точки предимство пред другия отбор, като 22-20, 23-21, 24-22 и т.н.

Ако играта завърши с 29-29, първият отбор, който постигне 30 точки, печели сета и получава сервис за следващия рунд.

Когато подаващият не е отбелязал или е отбелязал четен брой точки в играта, той трябва да сервира от съответния десен корт за сервис. Когато сървърът е постигнал нечетен брой точки в играта, той трябва да се възползва от своя отделен ляв корт за сервис.

Бадминтон на индивидуални точки

Ако подаващият спечели рали, той получава точка и се изпраща на полето за алтернативно обслужване. Ако получателят спечели рали, той има право на край. Приемникът ще поеме ролята на новия сървър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *